Kako se prijaviti za starosnu penziju?

Šta je penziona penzija?

Starosna penzija je penzijska naknada koja se isplaćuje iz starosnog osiguranja i ima za cilj da osiguraniku obezbedi prihod u starosti.

Da li imam pravo na penziju?

Pravo na najranije imate od dana penzionisanja.
Pravo na beneficiju ostvarujete ako imate najmanje 15 godina penzijskog osiguranja. Ili vam ga je odbio poslodavac, ako ste imali radni odnos ili ste ga plaćali kao samozaposleni, ili ste ga sami dobrovoljno uplatili, ili vam je u određenim slučajevima odbila država.
Žene koje su podigle najmanje jedno dete imaju nižu starosnu granicu za penzionisanje od opšte. Starosna granica za odlazak u penziju se smanjuje za šest meseci za svako vaspitano dete. Ako za ženu nije moguće uzeti u obzir vaspitanje deteta, pravo da se uzme u obzir vaspitanje deteta i smanjena starosna granica za penzionisanje nastaje muškarcu koji je dete vaspitao.

Oni koji su radili u povlašćenoj radnoj kategoriji mogu ostvariti raniju starosnu granicu za odlazak u penziju – pravo na smanjenu starosnu granicu za odlazak u penziju zadržava se nakon određenog broja godina rada u I. kategoriji rada, ili I./II. kategorija funkcija.

 

Kako da se prijavim za starosnu penziju?
Otvorite allSection
Gde da podnesem zahtev za penziju?
Penziju možete podići u filijali Društva za socijalno osiguranje prema mestu prebivališta, gde će je relevantni zaposleni radije zatražiti kod vas.

Preporučujemo da unapred naručite datum pisanja prijave, otprilike mesec dana pre penzionisanja. Da biste napisali prijavu, zakažite termin najranije na dan kada navršite starosnu granicu za penzionisanje ili u bilo koje vreme nakon ovog datuma.

Lokacije filijala i radno vreme možete pronaći u: Filijali socijalnog osiguranja.

Da biste dobili kontakte u slučaju da treba da proverite kako je u vašem konkretnom slučaju, pomoći će vam Centar za informisanje i savetovanje.

Kako da zapamtim datum pisanja zahteva za penziju?
Preporučujemo da naručite datum pisanja prijave oko mesec dana pre nego što steknete starosnu granicu za penzionisanje.
Možete zakazati termin u Rezervacionom sistemu. Ovde možete izabrati konkretnu granu (radno mesto) prema mestu vašeg stalnog boravka. Rezervacioni sistem će Vam ponuditi tačan dan i vreme koji Vama odgovaraju.
Nakon rezervisanja termina u Rezervacionom sistemu, dobićete informacije o potvrdi termina, kao io dokumentima potrebnim za pisanje prijave, kontakt podatke službenika filijale koji će sa vama pisati prijavu i kome možete kontakt, u slučaju nesporazuma.
Rezervišite svoj datum za pisanje prijave putem Rezervacionog sistema za penziju.

https://www.socpoist.sk/kto-som/dochodca/ziadatel-o-dochodok/ako-poziadat-o-starobny-dochodok
Икона Потврдила је заједница

 

08.07.2023. 16:30

ukupno pregleda: 373, danas: 0