Životni standard na teritoriji Slovačke

U posljednjih nekoliko godina, Slovačka je zabilježila određeni ekonomski rast, ali ne više od 1,6% godišnje. Prema statistici WGEO (Svjetske organizacije zelene ekonomije), zemlja se nalazi na 36. mjestu po životnom standardu, ispred Poljske i Litvanije. Istovremeno, u proteklih 10 godina primjetan je porast blagostanja građana ove male države.

Stabilna ekonomija i niske cijene pomažu u održavanju pristojnog životnog standarda u Slovačkoj. Čak petnaest ekonomskih reformi nije prošlo uzalud. Trenutno, glavne stavke prihoda državnog budžeta su usluge, turizam, proizvodnja kućne hemije, papira, elektronike i automobila.

Međutim, prosječan nivo nezaposlenosti u zemlji je i dalje prilično visok i iznosi 12%. Minimalna plata početkom 2023. godine iznosila je 700 eura. Prosečna plata u zemlji je oko 1.393 evra.

Da bismo razumjeli kako obični ljudi žive u Slovačkoj, pomoći će uporedna analiza stvarnih prihoda stanovništva i iznosa koji idu na plaćanje poreskih obaveza. Nakon svih poreskih olakšica, sa platom od 1.000€, zaposleni prima samo 762€, što je 76% obračunate plate. Ovo treba uzeti u obzir prilikom pregleda slobodnih radnih mjesta i ponuda za posao. Štaviše, porezi se zadržavaju čak i od minimalne plate od 700 €, kao rezultat toga, zaposleni prima oko 568,97 €.

Na osnovu mišljenja stručnjaka, dojmova turista i migranata, možemo navesti glavne prednosti i nedostatke života u Slovačkoj.

Neosporne prednosti života u ovoj maloj, gostoljubivoj i čistoj zemlji uključuju:

slobodno kretanje u zemljama EU;
prisustvo velikog broja mogućnosti za rekreaciju unutar same zemlje: nacionalni parkovi, turističke baze, termalni izvori, skijališta i jezera;
nizak nivo cena u odnosu na ostatak Evrope;
vrlo mirna atmosfera i stabilna politička situacija;
niske cijene nekretnina;
savremeni nivo komunikacija, interneta i mobilnih komunikacija.
Među nedostacima života na teritoriji Slovačke Republike mogu se navesti sljedeće:

visok nivo cijena benzina;
nizak nivo plata;
gotovo potpuno odsustvo velikih trgovačkih centara;
visoke cijene telekomunikacijskih i komunalnih usluga;
nedostatak besplatnog zdravstvenog osiguranja.

08.07.2023. 12:14

ukupno pregleda: 199, danas: 0